Január hónap köve, a gránát!

Amikor a gránát drágakőre gondolunk, rögtön a piros szín jut az eszünkben, de annak ellenére, hogy ez a leggyakoribb színe, ez az ásvány csoport rengeteg különböző színű követ tartalmaz. A vegyi összetételük változatossága hozza létre a szivárvány minden árnyalatát, kivétel a kéket. A mohs keménységi skálán 6,5-7,5 között helyezkednek el.

Története

Csakúgy, mint az élénken zamatos gránátalma, a gránát is a latin szóból „granatus” kapta a nevét, ami azt jelenti, hogy “mag”. A régészek azt állítják, hogy ezeket a köveket számtalan ókori civilizáció használta, mint például a görögök, rómaiak és egyiptomiak, majd később a kelták és a szászok. A legismertebb tulajdonságuk, a védelmi képességük, hiszen megvilágosítja az éjszakát, biztonságot ad és megvédi tulajdonosát a rémálmoktól. Ezért is kapta azt a becenevet, hogy “kő, az utasoknak”, akik szerint szükséges viselni vagy hordani magukkal olyan amulettet, vagy talizmánt, ami gránátot tartalmaz. Különböző dokumentációk szerint előszeretettel használták a gránátot számos vallásban is – mivel egy szimbólum, a Krisztus vére. A középkorban úgy tartották, hogy a gránát elűzi a negativitást, távoltartja a veszélyt és fokozza a jóllétet, igazságot és hűséget.

A gyógyító tulajdonságai

A csakrák közül a gyökér csakrát erősíti a legjobban rezgéseivel, az elemek közül elsősorban a föld, másodsorban a tűz elemeivel rokon. A csillagjegyek közül a Kos, az Oroszlán, a Bak, a Nyilas és az Ikrek jegyhez áll a legközelebb.

Ókori egyiptomiak szerint energiát ad a termékenységhez és ezért előszeretettel használták temetkezések során, hiszen nagy jelentősége van az életciklusokban. A fénylő tulajdonságai megmutatják a saját utadat. Azok, akik tapasztalták a gránát fényét, azt mondják, hogy hatékonyan semmisítik meg a negatív energiákat, hogy teret engedhessen a pozitív rezgéseknek, amivel elárassza a lelket.
Ezek az ásványok erősen összefüggésben vannak a kreatív és a szexuális energiákkal, megajándékozza tulajdonosát egy erősebb és teljesebb intimitással és önbizalommal.

Jótékony hatással van az érrendszerünkre, a bőrproblémákra, a vérre és a tüdőnkre. Erősíti a csontozatunkat, az immunrendszerünket, a sebek gyógyulását és fokozza a sejtmegújulást.

Fontos hatása van a keringésünkre, jótékony hatása van a vérnyomásra, növeli a ragaszkodást és a vitalitást. Növeli a bátorságot és energetikailag védelmez. Tisztító hatású, szabályozza a temperamentumot, serkenti a libidót és erősíti az ösztönösségünket, amellett hogy oldja a gátlásokat.

A gránát kő viselésekor fontos, hogy bőrünkkel érintkezzen!