A baba fülbevaló megfelelő kiválasztása

Nagyon fontos, hogy megfelelő fülbevalót válasszunk ki gyermekünk számára. Sokan nem is tudják, hogy rengeteg álmatlan éjszakát okozhat a babának egy rossz választás.

  • Folyamatosan kikapcsolódik a fülbevalója és félek, hogy elfogja hagyni!
  • Mi a legbiztonságosabb és legkényelmesebb fazon gyermekem részére?
  • Kisebesedett a füle mögött a bőre. Mi okozhatta ezt?
  • Már a második pár fülbevalóját hagyta el!

Ismerős? Engem is ilyen és ehhez hasonló témákkal kerestek meg nagyon sokan az utóbbi időben. Ebből arra következtettem, hogy sok szülő ütközik ilyen jellegű problémákba.

Régen nem volt ilyen széles a kínálat, a hagyományos elöl kapcsos fülbevalót lehetett kapni különböző fazonban. Lehet, hogy ennek is meg volt az oka, de kezdjük először azzal, hogy mit nem ajánlok.

Ha bedugós, stekkeres fazonú fülbevalót választunk a gyermekünknek, vegyük figyelembe azt, hogy lehet szúrni fogja hátul a füle mögötti részt. Mivel elég sokat alszik egy újszülött baba, ezért szinte biztos, hogy kikezdi majd a bőrét. Ezt a fazont inkább már nagyobb korában ajánlanám mindenkinek, akkor, amikor már eltudja dönteni, hogy felvállalja-e az ezzel járó kellemetlenségeket, vagy éjszakára kiveszi a füléből. Hozzá teszem, nagyon sok felnőtt embert nem zavar alvás közben, de a babánknak nem ajánlatos ezt a fazont választani.

A francia kapcsos fülbevaló, már elég elterjedt fazon a babáknál. Ezeknek a kialakítása már megközelíti a kényelmes kategóriát, de még ezekkel is lehet probléma. Látszik a képen is a hátsó kiálló rész. Különböző méretben megvásárolhatóak, de ha erre esik a választásunk, feltétlenül nézzük meg, hogy a kapcsolója mennyire biztonságosan záródik, hiszen ez vezethet az elhagyásához. Újszülött babáknak még mindig nem ezt tartom a legideálisabb választásnak, de óvodás vagy iskolás korában már lehet ez a tökéletes fülbevalója gyermekünknek. Mivel elég mozgékonyak a gyerekek, a kapcsolódására nagyobb korban is érdemes nagy figyelmet fordítani.

Jöjjenek azok a fazonok, amik tökéletesek lehetnek egy újszülött babának. Először a pici karikákat emelném ki, amik teljesen körbeveszik a baba fülcimpáját és hátul se áll ki belőle semmi szúró és kellemetlenséget okozó rész. Szerintem már ránézésre is látszik, hogy ideális választás lehet. Azért azt még itt is érdemes figyelembe venni, hogy mennyire szorosan kapcsolódik, hiszen ezzel is akad némi problémája néhány szülőnek. Viszont ha alaposan szemügyre vesszük a megvásárlásakor, akkor hosszú ideig ideális viselete lehet gyermekünknek. Különböző méretben vásárolhatóak meg ezek a fazonok, nem érdemes túl nagyot, de túl kicsit se venni.

Második ideális darabként a hátul kapcsolódó, patentos fülbevalót ajánlanám, kimondottan baba méretben. Ebből a fazonból is rengeteg felnőtt darab található, de amennyiben ezt választjuk a babának, a méretére nagyon figyeljünk. Ne válasszunk túl nagyot!

Utolsóként a korábban már említett hagyományosan elöl kapcsolódó fülbevalókat emelném ki. Hosszú évek óta, rájuk esik a szülők többségének a választása, ha biztonságos és kényelmes fazont keresnek babájuknak. Különböző méretben lehet ezeket is megvásárolni, egészen pici – újszülött babáknak és nagyobbacska gyermekek részére is készülnek ezek a fazonok. A régebbi fazonokhoz képest, ezek már sokkal modernebb kialakításúak, de a biztonsági szempontok itt is figyelembe vannak véve.

Viszont az elhagyhatóság nem csak a fülbevalótól függ, hanem gyermektől is. Vannak nagyon ügyes gyerekek, akik észrevétlenül és trükkösen kitudják kapcsolni a fülükben lévő ékszert, megnövelve ezzel az elhagyás lehetőségét. Sajnos erre én se tudok tökéletes megoldást kínálni, de az biztos, hogy a kicsi karika és az elöl kapcsos fülbevalók elhagyása sokkal nehezebb minden gyermek számára.

Az EzüstPor Ékszerműhely által forgalmazott baba fülbevalók itt találhatóak meg: http://ezustpor.hu/arany-ekszerek/baba-fulbevalok